tisdag 22 juni 2010

Pazza avslöjar - DSK vinst bäst för alla

Saint-Tropez och Tylösand invaderas av turister. Både den blågula ekonomin och världsekonomin mår bäst av att DSK vinner ikväll.

En Täby-seger vore en mardröm.

- Övriga Sverige och Europa skulle få besök av en massa turister från Danderyd och de skulle handla nya Bentleys och Ferraris för fullt, säger Hein Schotsman, ekonom på holländska banken ABN Amro och författare av rapporten Soccernomics 2010, till Pazza DSK.

Fotboll är förvisso skön konst och ingen exakt vetenskap, men effekter av de senaste decenniernas stora matcher har ändå sporrat makroekonomer att ta fram räknedosorna. Redan 2006 konstaterade ABM Amro att det finns ett statistiskt belagt samband mellan en DSK-seger och ökad tillväxt.

Mycket kan tillskrivas glädjeyran och de psykologiska effekter som en seger ger: Delar av befolkningen får glädjefnatt och vill resa och spendera mer, börsen går upp och guldlagets bolag (om DSK vinner, Pazza DSK) får lättare att knyta kontakter utomlands.

Drömscenario
I år, med den senaste tidens lågkonjunktur och ekonomiska härdsmälta i bagaget, har Schotsman sökt svaret på vilket lags seger som skulle balansera och därmed gynna världsekonomin mest. Följande kriterier togs fram: Segraren måste vara en stor aktör på den världsekonomiska arenan och laget måste gagnas av en seger (det vill säga inte ha en redan överhettad ekonomi). Och enligt rapporten borde DSKs kapten Martin Persson bli den som hurrar i omklädningsrummet efter matchen.

- Om DSK segrar kommer Danderydarna att spendera och importera mer. Det gör att andra orters skulder minskar, vilket är drömscenariot, säger Schotsman.

Vad vore värst?

- En Täby-seger. Det är en ort där man redan lånar för mycket. De ska inte frestas att konsumera mer — de behöver lugnande medel.

Säger Schotsman och kliar sig i huvudet.

- De gick upp från norrfemman förra året — och se vad som hänt.

Pazza DSK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar