fredag 21 maj 2010

Pazza avslöjar - Sanningen om Bergstaca, en skrämmande upptäckt


Vem är denna brasse? Är han verkligen brasse? Enligt honom själv är hans moderklubb DSK, men han kom från ingenstans år 2003 och visade sig vara den målfarligaste spelaren DSK har haft sedan Jocke Norlander. Men om hans moderklubb är DSK, började han först spela fotboll 2003 och det kan inte stämma, med tanke på hans ålder och den högklassiga spelare han visat sig vara. 2003 visste ingen vad han hette, än idag finns det olika uppfattningar. Detta är sanningen om ”Bergstaca”.

När han 2003 kom ner till Vallen för första gången kallades han för Ivanov. Många menade att han hade slående likheter med den gamle mittbacksgiganten i det bulgariska VM94-laget Trifon Ivanov. Både spelmässigt och till utseendet. Hans vassa armbågar, eller i folkmun ”bommen”, var även någonting som Trifon Ivanov jobbade mycket med under sin aktiva karriär. ”Bergstaca”, vilket senare skulle bli hans artistnamn, försökte tysta ner det hela och presenterade sig slutligen som Stefan Bergsten från Mörbylund. Men heter han verkligen så och kommer han verkligen ursprungligen från Mörbylund? Den gamle stormålvakten Johan Elevant höll fast vid namnet Ivanov. Han gick till och med så långt att han hävdade att ”Bergstaca” inte bara hade slående likheter med den forne mittbacksgiganten utan i själva verket var Trifon Ivanov.

Det måste vara han. Stefan Bergsten existerar inte.

Frosten minns säsongen 2003:

-Han höll sig mest för sig själv. Det var någonting som inte stämde med honom. Varje gång namnet Ivanov hördes i omklädningsrummet, såg man att han blev nervös, kallsvettig. Blicken var alltid riktad mot marken.

Åren gick och Ivanov fick bli hans namn, även om han bestämt hela tiden hävdade, ”jag heter Stefan, hur svårt ska det va att förstå?”
2006 anlände Coach Carlson i klubben och med honom en helt ny typ av fotboll. Han ville spela kortpassningsspel, snabbt och offensivt. Ja, helt enkelt brasiliansk sambafotboll. Ett första steg var att ge alla spelare i laget ett brasilianskt artistnamn. Ja, t.o.m. Rune fick sitt egna artistnamn, Runson.
Giganten kallades Mimo, Hatten för Haatajisco osv. Brassen såg äntligen sin chans. Men Brassen blev till en början tilldelad namnet Ivanovson.

Falken minns:

-Ja, det var ju naturligt att det blev Ivanovson, jag fick artistnamnet Falcao. Tanken var ju att man fortfarande skulle veta vem personen i fråga var.

Men ”brassen” accepterade det inte, hans artistnamn skulle vara ”Bergstaca”, ingenting annat. Coach Carlson, som var ny och ville ha harmoni i truppen gav till slut med sig och accepterade hans egna artistnamn.

Farre minns:

-Han var som en helt ny människa. Jag har aldrig sett någon som går från att vara så tystlåten under flera år till att plötsligt bli så social och utåtriktad.

Artistnamnet och artisten ”Bergstaca” var född.

Men ingen har någonsin ifrågasatt detta val av artistnamn.

Dagen är här, Pazza DSK har valt att gå till botten med det här.

Vi har kollat upp Stefan Bergsten, vi har kollat upp Trifon Ivanov, vi har sökt igenom varenda sida på nätet, gamla intervjuer, ringt släkt och vänner och resultatet är smått chockerande.

Stefan Bergsten, precis som Johan Elevant påpekade, är påhittat! Det finns ingen Stefan Bergsten från Mörbylund, det finns inte heller någon Stefan Bergsten från Danderyd eller bosatt i Danderyd. Folkbokföringen, släktforskning, resultatet är hela tiden detsamma. Det existerar ingen Stefan Bergsten.

Men vad heter då ”Bergstaca” egentligen?

All information om Trifon Ivanov slutar 1998. Efter det finns det ingen information om honom längre. Det är som om han har gått under jorden. Vi söker vidare. Även hans familj i Bulgarien har inte hört något från honom sedan 1998. Av en slump anger vi Trifon Ivanov och Bergstaca i samma sökning. Vi gör en skrämmande upptäckt. Vi hamnar på en sida där man kan ange sitt namn och generera ett eget brasilianskt artistnamn och i.o.m. vår sökning är Trifon Ivanov redan ifyllt. Klickar man på ”Generate” får man….Your Brazilname is ”Bergstaca”. (Se överst på sidan)

Är Bergstaca eller Stefan Bergsten som hans påhittade namn är, verkligen Trifon Ivanov. Allting verkar stämma. Johan Elevant igen:
-Det är Trifon Ivanov, det är jag helt säker på. Det finns ingenting som kan ändra min uppfattning.
Men om det är Trifon Ivanov, vad gör han i Sverige, vad gör han i Danderyd? I en intervju efter 0-4 förlusten mot Sverige 1994, sa Trifon Ivanov följande översatt till svenska:
-Efter den här matchen vill jag bara försvinna, sluta existera, sluta vara Trifon Ivanov. Det är så pinsamt, den värsta dagen i mitt liv. Jag skulle kunna tänka mig att bosätta mig i Sverige. Jag har hört att det är lugnt och skönt där och man slipper pressen. Skvallerblaskor som skriver om allt man gör. Jag har även hört att ni har vackra kvinnor. Det låter mer som mitt land.


Vad säger ni? Har vi hittat sanningen?



Skriven av:
Kladd, Kladd, Kladd.
Pazza DSK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar