fredag 27 maj 2011

På tur genom Danderyd

Enebyberg fick av Pazza DSK sin alldeles egna turistguide i en tidigare artikel.
Nu vänder vi blickarna söderut, mot hjärtat av kommunen, Danderyd.
För tänk om du av misstag ska hälsa på din gamla farmor på Huddinge sjukhus, men i stressen råkar landa på Danderyds Sjukhus station istället, då kan det vara bra med en guide för att veta hur du ska spendera tiden.

Och varför inte börja vid stationen vid Danderyds Sjukhus. Redan vid avstigningen efter det att du åkt över Bergshamrabron kan man kalla den första synen för gammelsovjetisk ångest i kubik. Mörbylund, Mörbyhöjden, Mörbydalen. Här skrattar inga barn, här gråter änkor. (Fiskedrag, Säsong 3, avsnitt 1)

Nåja, det är ändå ett obligatoriskt stopp på din resa genom Danderyd. Och för den inbitne kommunalresenären kan man ju alltid ta ett stopp vid busscentralen och räkna antalet bussar som inte avgår. Du kommer hamna på tvåsiffrigt.

För att återknyta till Enebyberg har även Danderyd en och annan pizzeria. Golfen känner alla till, men varför inte ta en avstickare till Östberga Pizzeria, på gränsen till Djursholm, som för övrigt fick ett diplom tilldelat sig från kommunen för deras deltagande i någon form av barntävling.
(På diplomet har man dock skrivit: ”Tack för ert deltagande vid ----- ---- --- Östberga Pissa”).

Annars är det Deli Italia som håller standarden vid liv, här är det bra råvaror som gäller. Och som tack för att DSKare väljer pizza istället för pasta så fick vi Delis tryck på våra tröjor.
Inte undra på att vi tog XXL i matchställ. Stora starka DSK.

Längs med Edsviksvägen går Stockholms golfklubb. Stängslet som avgränsar gångbanan med golfbanan är inget hinder för att stå och psyka paret Wachtmeister när dom ska slå ut från dam-tee. Oerhört underhållande.

Om Eneby Torg var samlingsplatsen i Enebyberg är Mörby Centrum definitivt samlingsplatsen i Danderyd. Här köper du inget, här hänger du.
Men allvarligt, det finns ett H&M bara för tjejer, säkert tre olika butiker med krimskrams som säljer samma sak. En kemtvätt och nyckeltillverkare, ett systembolag som förmodligen omsätter vad hela Mörby Centrum gör på en dag.
I den klassiska Mörbyparken hänger A-laget. Bilagan får bara plats på Golfen.
Ja, Golfen är Blue Ultrazzzz (DSKs ultras) stammishak. Här kommer du inte in om du inte känner Hasse B, och du kommer förvisso inte ut heller.

Nu närmar vi oss Danderydsvallen, mera känd som Träskvallen, inte minst för träsket som blommar i april varje år.
Danderyd har dock ingen inomhusrink som enebybergarna kan stoltsera med. Däremot har vi en megaställning till läktare, och det behövs verkligen när gubbserien i hockeybockey går av varje tisdagskväll kl 22.00.

DSKs läktare är lite som Örjans Vall i Halmstad Och vår hemmapublik är nästan värre.
Det är något okänsligt i det hela när hemmapubliken applåderar när BORTALAGET GÖR EN SNYGG OCH TEKNISK GREJ, samtidigt som man skriker högt varför i h-vete nr 8 i DSK får ha lagkaptensbindeln.
- ” Åh vad bra han är den där nr 9 i bortalaget, han skulle vi minsann värva till DSK. ”
- ”Ja, men det fattar du väl att det inte går, vem vill spela i DSK?”
- ”Han den där Jönköpingspågen verkar vass”
- ”Ja han har spelat i J-Södra”
- ”J-Södra, varför spelar han för oss? Är han sjuk?”
- ”Hur kan Enebyberg bara ligga i femman?”
- Hur kunde DSK ligga i fyran?”

Det är charmen på Vallen, vi får slita för vår upprättelse, och det är vi glada för.

När sedan matchen är slut och du måste tillbaka till Huddinge inser du att bussarna är inställda. Du får traska tillbaka. Magnus Uggla svischar förbi i en ny BMW: "Jävla skitställe, och vilken skitmatch" tänker du argt för dig själv. "Jag kanske ska börja heja på DSK?"



Pazza DSK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar