tisdag 26 april 2011

Värtans IK – DSK 1-2 (1-0)

En medioker DSK-insats räckte för seger mot ett taggat Värtan.

Ett soligt och kokande Östermalms IP stod som värd för ett förmodat toppmöte i Division 5 Norra.

DSK förändrade laget på tre positioner från mötet mot Sollentuna United. Benji gick in på högerbacken istället för Tobbe, som hade fastnat i Skåne. Samuel in på innermittfältet istället för Benji och vår krye stjärna Jonas Pasthy tog plats i anfallet istället för Oliver.

Startelvan:
Kvasten
Benji Paani BK Wise
Frosten Samuel Pinky Phille
Hatten Jonas

Matchen började med en aggressiv Värtan-press och det märktes tidigt att denna match mer skulle handla om kamp än skönspel. Värtan försökte gång på gång trycka ner en högt stående DSK-backlinje med längre bollar, men kunde till en början inte skapa någon jättemöjlighet. Efter drygt 15 minuter vinner dock Värtan bollen högt upp på egen planhalva och plötsligt kommer två Värtan-spelare helt fria mot Kvasten i mål. Inget misstag och 1-0 är ett faktum. Värtans ena anfallare passar osjälviskt bollen i sidled till den framåtrusande högeryttern som enkelt kan rulla bollen i öppet mål.

Efter Värtans ledningsmål avtar deras intensiva press något och DSK hittar bättre in i matchen. Framförallt börjar man hitta rätt i uppspelen och kan flertalet gånger komma runt på kanterna. Inspelen förblir dock resultatlösa. Man lyckas skapa en del halvchanser på fasta, men varje gång är det ett Värtan-ben i vägen.
Värtan är dock långt ifrån ofarliga och man lyckas återigen komma helt fria mot Kvasten efter att DSK misslyckats med att ställa offside. Ett fint inspel från höger och Kvasten gör en fin räddning varpå returen går i stolpen? och en tredje Värtanspelare skjuter stolpreturen tätt utanför. Mot slutet av halvleken gör DSK flertalet byten, men tempot och spelkvalitén börjar avta och pausvilan kommer välbehövligt för båda lagen. 1-0 till Värtan i halvtid.

DSK sparkar igång andra halvlek och utan att Värtan får låna bollen gör man 1-1. Efter ett fint uppspel via Samuel och innermittfältet får slutligen Oliver bollen på högeryttern, som i sin tur får fram bollen till Phille vid första stolpen. Ett perfekt inspel av Oliver och en perfekt tajmad löpning och ett väl avvägt avslut av Phille. Otroligt snyggt!

Spelkvalitén i andra halvlek är inte speciellt bra, vilket till stor del beror på det varma vädret och den intensiva inledningen av matchen. Istället är det mycket kamp och en del gnäll, vilket får domaren att börja vifta med korten. Därför kommer inte helt oväntat det röda kortet fram i mitten av andra, vilket drabbar Värtans högerback. Efter att tidigare ha fått ett gult för snack slår han i kamp om boll till inbytte Kirre i magen nere vid Värtans hörnflagga. Hans andra gula och DSK fick avsluta matchen med en man mer. Trots detta förblir matchen jämn och det skapas halvchanser åt båda håll. Kvasten gör bland annat återigen en avgörande räddning när Värtans vänsterytter får ett bra läge.

Med dryga kvarten kvar får DSK hörna, som Värtan-försvaret lyckas nicka undan. Dock vinner Tom kampen vid Värtans straffområdeslinje och lyckas hitta Hatten som skarvar vidare bollen till en fristående Jonas. Han gör naturligtvis inget misstag och kan från nära håll smälla in 1-2.

Sista kvarten mäktar Värtan med att få lite tryck mot DSKs mål, men de riktigt heta chanserna uteblir.

En något turlig, men ändock otroligt skön och viktig seger. Värtan kommer antagligen att ligga på övre halvan av tabellen när serien summeras.

En starkt bidragande orsak till segern var Kvasten som stod för två helt avgörande räddningar.

Nästa måndag har vi återigen en väldigt svår bortamatch, när vi tar oss an Rissne.