onsdag 15 juni 2011

Från Judas till Legenden?

Häromdagen publicerade Marknadschefen en fantastiskt rolig och träffande liknelse mellan Idolen, Dominanten, Eleganten eller vad han nu heter och Zlatan. Och det här med smeknamn är ju rätt roligt i sig, så jag tänkte spinna vidare på det. I DSK kan nämligen ett smeknamn uppstå ur i stort sett ingenting. Något som antagligen har gjort Runes jobb med matchprogrammet till ett rent helvete, om än ett roligt sådant. Igår satt jag nämligen och tittade igenom ett av årets matchprogram och såg Philip ”Guti” Runsiö, Jonas ”Idolen” Pasthy och Kennie ”BK” Johnson. Hmmm, tänkte jag… Så var det inte väl inte förra året.
Jag letade fram ett gammalt matchprogram (från förra året) och jag hade rätt. Där stod det minsann Philip ”Phille” Runsiö, Jonas ”Judas” Pasthy och Kennie Johnson.

Jonas var bara för ett år sedan Judas. Hans övergångar mellan Viggan och DSK hade satt djupa spår i spelartruppen. Men förra året, efter att ha kommit tillbaka från Viggan, exploderade han fullständigt och gjorde hälften av DSKs alla mål. När vi sedan under säsongens lopp började skriva inför-rapporter körde vi en klassisk lista, naturligtvis taget från någon av de större dagstidningarna, där vi listade DSKs och motståndarlagets talang, idol, utropstecken, svaghet, styrka etc. Jonas var bäst förra året och listades därför alltid som Idol. ”Judas” hade blivit ”Idolen”. Sedan tog det bara ett avsparks-svep signerat Dahlman och ”Dominanten” var född. Det var efter matchen mot Värtan, då Dahlman själv var på plats och bevittnade stora delar av matchen. En enkel fras som ”Jonas Pasthy är den dominerande spelaren i DSK” gjorde ”Idolen” till ”Dominanten”. Några veckor senare var det då dags igen. Träningen på Vallen har nått sitt slut och Jonas får avsluta med matchens sista spark. Ett skott taget från 20 meter letade sig upp i målvaktens vänstra kryss. Det var ett sådant avslut som man endast ser natten mellan söndag och måndag på TV4 och fotbollskanalen Europa. Veckans mål. ”Dominanten” blev helt plötsligt ”Eleganten”. Och så slutligen efter senaste matchen mot Kista. Jonas får en finfin passning av Hatten och avslutar från nära håll fri framför Kistas målvakt. Naturligtvis vill han leva upp till sitt nya smeknamn och chippar bollen över målvakten. Det är bara det att han får allt annat än en ren träff på bollen. Nu räckte det som sagt ändå för att bollen skulle segla över målvakten, men det räckte även för att döpa om ”Eleganten” till ”Felträffs-Eleganten”.

Kennies Cypern-år har märkt honom för livet. Inte bara blev en något tillbakadragen junior något större, både på längden och på bredden, utan han hade växt upp rent mentalt. Problemet var bara att han hade blivit… mental. Så pass mental att ”Stockholms mest mentala lag” fick upp ögonen för honom efter DSKs hemmamatch mot just Bele-Barkarby.
”Bele-Janne” skrev följande på avsparkstockholm efter matchen ”förövrigt låter vi hälsa från Bele-lägret att vi är intresserade utav eran nummer #4 från gårdagens match Kennie Johnson, skulle vara tacksam ifall han hörde av sig om det skulle visa sig att han hade någon form av intresse att ansluta till Bele Barkarby säsongen 10/11”.
Spritharen var väl också intresserad till en början, men det hade inte spelat någon roll. Han hade blivit Bele-Kennie, vilket för enkelhetens skull kortades ner till BK.

Guti är ett gammalt smeknamn som har fått nytt liv den här säsongen. Det hela började med att värmlänningen Johan Nilerud fick syn på en nyfriserad Phille när han stegade ner på en träning. Det var under den tiden då ”Brazilian name generator” var så pass populärt att alla i DSK fick ett brasilianskt smeknamn, med undantag för just Guti. Något som förövrigt är helt otänkbart idag. Den enda som fick ha kvar sitt brasilianska smeknamn var Bergstaca.
Jag minns när Guti började spela i DSKs A-lag. En snabb 15-årig spjuver som spelade enkelt och inte konstlade till det. Och jag vet inte om det är smeknamnet Guti som har gjort det, men Phille har blivit en av DSK-historiens mest ojämna spelare. Han kan likt Guti blanda fullständig briljans med horribla felbeslut, alltsammans i samma match. Till hans mindre genomtänkta beslut hör bland annat hans skottförsök, där han tar sig in i banan från mittplan, trippar några steg med bollen och drar iväg ett skott från 40 meter. Men Phille har blivit klokare, mer rutinerad. Det var ändå drygt fyra år sedan hans drömmål kom mot Djursholm United, som satte igång denna radda av felbeslut och allteftersom har han insett att det inte går att göra mål från det avståndet.

Vi vet att detta inte är slutet. Dessa tre herrar tillsammans med många andra kommer att få nya smeknamn under åren som kommer. Vem vet, en dag kanske Jonas kallas för ”Legenden”.

Pazza DSK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar