tisdag 30 april 2013

Äntligen Valborg?

Guest2-1 försökte göra sig lustig över DSKs förlust mot TSK genom att fråga: ”Hur gick i fredags?”
Ja, haha... Denna kommentar sägs även komma från IFK Täby-lägret. Och vi får väl helt enkelt ta den efter att ha sågat deras b-lagsmatchrapport. Men nu när vi är inne på det, om vi håller oss kvar vid IFK Täby en stund. Jag vill vara väldigt tydlig med att jag inte har någon särskilt bra insyn i deras verksamhet, eller vad som exakt kommer att hända med laget inom en snar framtid. Men enligt det jag har fått höra ska IFK Täbys A-lag mer eller mindre integreras i Täby IS och således även försvinna.
64-åringen låter sig alltså slukas av 90-åringen, vilket är tragiskt på många sätt. Och detta i tider där det går mode i att bilda sina egna fotbollsklubbar som heter FC istället för IF eller IK som håller i 10-15 år tills kompisgänget har blivit för gammalt och ingen riktigt orkar hålla på längre.
Varför man gör det har jag som sagt ingen som helst aning om. Men att det ligger någon gemensam satsning bakom är väl ingen vild gissning. Och vart leder denna satsning någonstans? Division 2, Division 1? Och sedan då? Bli en farmarklubb till IK Frej? Rasa ner i sexan när stålarna tar slut? Nej, fy fan.

Dessvärre finns det absolut värsta exemplet runt hörnet.
Denna åkomma har nämligen även börjat spridas i Danderyd. Det finns något påhittat lag bland de yngre som heter Enebyberg-Danderyd eller tvärtom och matchtröjan pryds av både Enebybergs och Danderyds emblem. Det är en skrämmande utveckling. Det är som att man skulle bilda ett nytt lag som heter Djurgårdens allmänna idrottsklubb. Hur skulle det tas emot?
Var dessa ungdomar senare ska spela är än så länge oklart.
Och Enebybergs A-lag sägs ha övergett sitt klassiska lila ställ, för att spela i FC Djursholms fantastiskt vackra svarta ställ…
Lyssna på hur detta låter:
Enebybergs IF, bildat år 1914, spelar i FC Djursholms, established 1991 och med betoning på ”established” istället för bildat, matchställ. Att de är ”established” 1991 måste dessutom vara ett skämt, eftersom mig veterligen fanns det endast ett nystartat lag 2005 som hette Djursholm United, som senare bytte namn till FC Djursholm. Kanske syftar de på FC Café Opera Djursholm och det gick ju skitbra, verkligen.
Detta FC Djursholm har dessutom storslagna planer, återigen. Inte minst ryktades det om att man ville ta över Väsby Uniteds plats i Division 1 inför denna säsong. Det slutade dock med att Athletic FC tog över den platsen. Förhoppningsvis har man dock dragit lärdom av tidigare satsning och kanske leder detta till något gott trots allt.
Jag är oerhört stolt över att spela i DSK, i en klubb som än så länge mer eller mindre har lyckats hålla sig borta från allt som gäller sammanslagningar eller samarbeten. En klubb som förvisso aldrig har spelat högre än Division 4, men heller aldrig har haft några överdrivna planer om att vandra igenom seriesystemet. Ett lag som har en ungdomsverksamhet som håller en nivå som är anpassad till A-lagets nivå. Och om nu DSK ska bli en klubb som har ett representationslag högre upp i seriesystemet hoppas jag att man gör satsningen på rätt sätt.
En sådan satsning kan aldrig börja med A-laget. Den slutar med A-laget, men den börjar aldrig där. En sådan satsning börjar med ungdomslagen.
Många klubbar har gått under som har fokuserat en satsning på A-laget. Man har tagit in duktiga spelare utifrån och man har klättrat. Det håller i några år och sedan rakt ner igen.
Hjälper sammanslagning? Det kan naturligtvis vara en lösning, om man nu skiter i traditioner. Något man faktiskt verkar göra i IFK Täbys fall.
Stockholm växer med ett Skellefteå per år sägs det. Det är ganska enkel matematik, att fler invånare antagligen innebär fler fotbollsintresserade och således behöver fotbollsklubbar inte slås ihop utan snarare utökas eller nya föreningar bör bildas. Även om det möjligtvis lät som att jag är emot nya föreningar i inledningen, så är det absolut inte. Det finns utmärkta exempel på bra och välfungerande nystartade föreningar. Ett exempel är Vasastans BK. Men de gör det på rätt sätt. Det började förvisso med A-laget, men man var tidiga med att även satsa på ungdomsfotboll och bilda sina första ungdomslag.

Den dagen Danderyds SK får för sig att det är dags för en sammanslagning eller någon idiotisk satsning på A-laget, där man tar in etablerade spelare utifrån är dagen då jag lägger ner och jag kommer att göra det med ett brustet hjärta.

Glöm aldrig bort hur allting började…

Be Klassespielers



Pazza DSK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar